Kendini Çiz

Fireworks ile Kendi Resminizi Çizin

Kendinizi ÇizinNe zamandır yazmak istiyordum bu konu hakkında, kısmet bu güneymiş. Birkaç ay önce, kendime çok benzeyen bir resmi Adobe Fireworks CS4 ile çizmiştim. Birçok kişi nasıl yaptığımı sormuştu. Onlara kısa bir şekilde cevap vermiştim. İşte bu yazıda, adım adım Adobe Fireworks CS4 kullanarak kendi resmimizi çizeceğiz. İhtiyacımız olanlar ise, Adobe Fireworks programımız (aslında başka yazılımlar ile de yapılabilir, misal Photoshop), ve kendinize ait bir fotoğraf olacak. Hadi başlayalım.

 

 

 

 

 

1.Adım

İlk adım olarak, kendinize ait olan bir fotoğrafı, Adobe Fireworks programı ile açıyoruz (bu yazının herhangi bir alıntılanma ihtimaline karşı, ben Brad Pitt resmi ile yazıyı anlatacağım. Yoksa ben Brad Pitt değilim : ) ).

 

 

 

Brad Pit Resmimiz

Fireworks İle Aç

 

2.Adım


Resmimizi Adobe Fireworks ile açtık. Artık, resmimizin belirgin bölgelerini tek tek, Pen Tool ile seçeceğiz ve belli renklere boyayacağız. Dolayısı ile, 2. adımımız biraz uzun bir adım olacak.

Pen Tool

Eğer Pen Tool kullanamıyorsanız, Bitmap Seçim araçlarından yararlanabilirsiniz. Fakat bu şekilde yapmanızın bazı dezavantajları olacak.

Bitmap Seçim Araçları

İlk olarak, saç kısmından seçmeye başlayacağım. Zoom Tool yardımı ile, ekranda sadece saç kısmı görünecek şekilde çalışabilirsiniz. Aşağıda, Pen Tool ile, saç kısmının seçilmiş halini görüyorsunuz. Pen Tool‘ un kenarlık rengi beyaz fakat bu önemli değil, sadece belli olsun diye o şekilde seçtim. Zaten istediğimiz zaman değiştirebiliriz bu rengi.

Saç Kısmı Seçilimi

 

Ayrıca, Layers panelinde, bu seçilimimizin bulunduğunu unutmayın. Yapacağımız tüm seçilimler, şekildeki gibi Layers paneline ekleyecek. Sadece o seçilimin üstüne tıklayarak, o seçilim ile ilgili özellikleri değiştirebileceğiz(kenarlık & renk gibi)

 

Layers Paneli Durumu

 

Kaşları da seçtik

 

Kaşlar Seçilmiş

 

Sağ kulağı seçtik

Sağ Kulak Seçimi

 

Sol kulağı seçtik

Sol Kulak Seçimi

 

Sol ve Sağ gözleri seçtik

Sol ve Sağ Gözler

 

Dudakları genel olarak seçtik

Dudak Seçim İşlemi

 

Sakal Seçimi

Sakal Seçimi

Üst Sakal

 

Bıyık Seçimi

Bıyık Seçimi

 

Yüzün geri kalan kısmı

Yüzün Geri Kalan Kısmı

 

Boyun kısmı

Boyun Kısmı Seçimi

 

Gömlek seçilimi

Gömlek Seçimi

 

Son olarak ceket kısmı

Ceket seçilimi

 

3. Adım


Ana kısımlarımızı seçmiş bulunmaktayız. Birçok ayrıntıyı ise henüz seçmedik. Bu kısımları daha sonra belirteceğiz. Şimdi, seçtiğimiz kısımları boyayacağız. Saç kısmı ile başlayalım. Aşağıdaki resimden, saç kısmını bir dolgu rengi ile nasıl boyayabileceğinizi görüyorsunuz. Diğer tüm kısımları da bu şekilde boyayacağız. Gereken bazı yerlerde, kenarlık rengini de kullanabilirsiniz (mesela göz kısmı). Ayrıca, bazı seçilimlerinizi, katmanlar panelinden alt kısma almayı unutmayın. Mesela, yüz seçiliminizi eğer en alt kısıma sürüklemezseniz, bu seçilim dudak, sakal, bıyık, vb. seçilimlerin üzerinde olacaktır (ki bu istenmeyen bir durumdur).

Layers - Seçilim Sürükleme

Saç Boyama

 

Tüm seçtiklerimizi boyadıktan sonra, yaptıklarımızı şöyle bir gözden geçiriyoruz. Gözümüze garip gelen, eksik yada fazla seçilmiş yerler var ise, bu yerleri Subselection Tool yardımı ile düzeltiyoruz. (Bitmap araçlarını kullananlar ise, Shift tuşu yardımı ile ekleme, Alt tuşu yardımı ile çıkarma yapabilirler)

Subselection Tool

Subselection Tool

 

Sonuç olarak, benim resmim aşağıdaki gibi oldu.

Boyama Sonucu

 

4. Adım

Bu adımda daha önce seçmediğimiz kısımlar ve diğer ayrıntılar ile ilgileneceğiz. Bunun için şöyle bir yöntem izleyeceğiz. 3. adımda yaptığımız seçimlerin hepsini seçerek görünürlük değerlerini düşüreceğiz. Böylece, esas resmimizi görmüş olacak, diğer ayrıntıları da seçebileceğiz.

Layers - Görünürlük Değerleri

 

Şimdi esas resmimizi görebiliyoruz. İstediğiniz tüm ayrıntıları tıpkı 2. adımda yaptığımız gibi yine seçeceğiz.(özellikle, yüzdeki kırışıklıkları, burun ve kulak kısımlarındaki ayrıntıları unutmayın). Ben ayrıntıları, kabaca seçip ve boyadıktan sonra, aşağıdaki gibi bir sonuç elde ettim.

Ayrıntıları Seçtikten Sonraki Durum

 

5. Adım


Şimdi ise, üstteki resimde gözümüze çarpan gariplikleri düzeltelim. Örneğin, benim yaptığım resimde sol yanak biraz şişkin durmuş. Yada, gözlerin kenarındaki siyahlıklar biraz fazla olmuş. Bu ve bunu gibi gariplikleri düzeltelim. (ve ben unuttuğum birkaç ayrıntıyı daha ekledim. Örneğin, boyun kısmındaki gölge ve gözbebekleri  gibi)

Ayrıntılarınızı da düzenledikten sonra, katmanların en altında bulunan ana resmimizin görünürlüğünü kapatarak sonucumuza tekrar bir göz atalım.

Bitmap Görünürlüğü Kapatma

Dikkat ettiyseniz, bazı kısımları boyamamışız. Bunları da düzeltiyoruz.

Eksiklikler

 

Düzelttikten sonraki durum:

Düzeltilmiş Hali

 

Ve resmimizin sonucu =)

Adobe Fireworks & Brad Pitt

 

Kendi çizimlerinizi isterseniz Grafik Forum ‘umuza ekleyebilirsiniz. Bu şekilde, biz de yapılan çizimlerden haberdar olabiliriz.

One thought on “Fireworks ile Kendi Resminizi Çizin”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *