Layers Paneli

Bu yazımızda, Fireworks ‘üm bize sunmuş olduğu Layers panelini yakından inceleyeceğiz.

Layers paneli, Fireworks programının sağ tarafında bulunur. Layers‘ in Türkçe karşılığı “Katmanlar“dır. Çalışma alanında oluşturduğumuz katmanları bu panelden kontrol edebilirsiniz. Aşağıdaki resimde, Layers panelinin bulunduğu yeri görüyorsunuz. Resimde, 3 adet katman olduğu görülmektedir.(Resimde tüm katmanların isimleri “Path“)

Layers Paneli3 Adet Cisim

Çizdiğimiz 3 farklı cisim (yuvarlaklar), 3 ayrı katman oluşturdu. Bu cisimlerden, kırmızı olanı seçelim ve tekrar layers paneline bakalım.

Kırmızı Cismi SeçtikLayers Panelindeki Değişim

 

Resimlerde gördüğümüz üzere, Kırmızı cismi tıklamamız sonucu, Kırmızı cismin içinde bulunduğu katman seçili duruma geldi. Şimdi, katman seçili iken layers panelinden yapabileceklerimize bakalım.

 

Katmanın görünürlüğünü, Opacity değerini kullanarak değiştirebiliriz.

Opacity Değeri

Hemen yanındaki seçenek kutusundan ise, Katmanın Blend Mod ‘unu değiştirebiliyoruz. Blend Modları ile alakalı şu yazımıza daha ayrıtılı bilgi için bakabilirsiniz.

Layers Paneli Blend Modları

 

Katmanların yanındaki göz simgelerini tıklayarak, o katman içindeki nesnelerin görünürlüklerini değiştirebiliriz. 2. katmandaki göz simgesine tıklayarak, o katmanı görünmez yaptık. İstediğiniz anda tekrar göz simgesinin bulunduğu yeri tıklayarak katmanı tekrardan görünür yapabilirsiniz.

Gizlenmiş KatmanLayers Panelinin Durumu

 

Panel üzerinden yapabileceğiniz başka bir işlem ise, katmanların isimlerini değiştirmektir. Katmanların ne içerdiklerini katman adı olarak girerseniz, fazla katmanla çalıştığınız zamanlarda , aradığınız katmanı daha hızlı bulabilirsiniz. Katmanın yanında Yer alan “Path” yazısına çift tıklayarak, katmanın adını değiştirebilirsiniz.

Katman İsimlerini Değiştirmeİsimleri Değiştirilmiş Katmanlar

 

Layers Panelinin sağ üstündeyer alan kısma tıklayarak, Katman Menüsünü gösterebilirsiniz.

Katman Menüsü

 

 

Aşağıdaki resimde belirtilen kısma tıklayarak, hızlı bir şekilde yeni bir katman oluşturabilirsiniz. Eğer bir katmanı sürükleyerek belirtilen yere bırakırsanız, içeriği sürüklediğiniz katmanın içeriğiyle aynı olan yeni bir katman oluşturulur. Eğer sadece tıklarsanız, yeni boş bir katman oluşturmuş olursunuz.

New - Duplicate Layer

Diğer tuşları incelersek, şekilde belirtilen tuş katmana maske eklemeye yarar.

Add Mask Tuşu

 

Yeni bir Bitmap resmi barındıran katman oluşturur

Yeni Bitmap Katmanı

 

Seçili, yada üstüne sürüklenen katmanı siler.

Delete Layer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *